ANTİKA RESİMLERİ
MÜZEDEN RESİMLER -1-
MÜZEDEN RESİMLER -2-
MÜZEDEN RESİMLER -3-
ÖRF ve ANANEMİZ
BAYRAK KARŞILAMA ve YOĞURT BAYRAMI.
HIDRELEZ
Gönderen Konu: ÖRF ve ANANEMİZ  (Okunma Sayısı 38 defa)
Ömer TURAL
Araştırmacı Yazar
*
Online Online

Mesaj Sayısı: 430



WWW
« : Eylül 25, 2007, 06:45:20 am »

ÖRF ve ANANEMİZ


             Eski değerlerimiz yitmesin.Hani soku taşlarımız,seten taşlarımız vardı.Hani elle dönen bulgur üğütmeye yarayan yuvarlak taşlarımız vardı.Hani arabalarımız vardı,tekerlekleri 12 parmaklı,lobut,şina,topu,poyrası,çamparası.Hani havan vardı,dibek vardı.Kirmen vardı yün eğiren.Tahta bardaklarımız vardı su destisi.tahta fıçılarımız vardı peynir için,turşu için.Nakış nakış kilimlerimiz vardı,desen desen.Tezğahlarda onları dokuyan hünerli öpülesi eler vardı.Hani Millikıyafelerimiz vardı.İşlemeleri her birisi sanat eseri.Ne olur bunları yazsak,anlatsak.Bunların resimlerini sitemizde yaınlasak.Analarımızın,bacılarımızın düğünlerde çektikleri halayları,söyledikleri türküler vardı.Onları canlandırsak gelecek kuşaklara aktarsak.

           Avrupa çağı yakaladıysa,teknelojy yakaladıysa ,geçmiş değerlerine sahip çıkarak yakalamıştır.Kültürümüze örf ve ananemize sahip çıkalım.Geçmişimizi bilerek,geleceğimizi daha aydınlık görelim.

  Ömer TURAL
         
Gönderen Konu: BAYRAK KARŞILAMA ve YOĞURT BAYRAMI.  (Okunma Sayısı 20 defa)
Ömer TURAL
Araştırmacı Yazar
*
Online Online

Mesaj Sayısı: 430



WWW
« : Eylül 25, 2007, 01:41:32 am »

Gönderen Konu: HIDRELEZ  (Okunma Sayısı 63 defa)
Ömer TURAL
Araştırmacı Yazar
*
Online Online

Mesaj Sayısı: 430



WWW
« : Temmuz 23, 2007, 01:25:23 pm »

HIDRELEZ  BAYRAMI[/center


Hızır ve İlyas isimlerinin halk ağzında aldığı şekildir.İslamiyet öncesi hak bayramlarına dayanır.Anadoluda,Balkanlarda,Kırım,Irak ve Suriye'nin teşkil etiği bölgelerde kulanılır.

Hıdrelezden bir gün önce bahtını denemek isteyen genç kızlar yeşil bir yerde veya bir su kenarında toplanırlar.İçinde su bulunan bir çömleğe,kendilerine ait yüzük,küpe,bilenzik gibi emareler koyarlar..Ağzını tülbent ile bağladıktan sonra bir gül ağacının dibine bırakırlar.Sabah erkenden çömleğin yanına giderek ,niyet çömleğini açarlar.Çömleğin içindekiler kura çeker gibi çekilirken,bir yandanda maniler söylenir.Buna göre eşyanın sahibi hakında yorumlar yapılır.

Küpün başına mani söyleyecek güzel sesli,mutlaka bekar olan bir kız getirilmiştir.İlk mani söylenirken küp açılır.Genç kız küpüün içerisindeki,çiçek veya diğer eşyaları çekerek çıkarmaya başlar.Çıkardığını herkesin görmesi için  havaya kaldırıp salar.Üzerinde özel nişan sayesinde herkes kendi demetini veya eşyasını tanır.

Her çekilişte ayrı bir dörtlük mani okunur.demet sahibi tutuğu niyetin tutup tutmayacağını ekler.Demet elden elle gezer demet sahibi kendisini açığa vermez.
Bazen Aneler Delikanlı evlatları için çiçek koyarlar.Maniler bitikten sonra küpün suyu dökülmez.İsteyen o sudan götürür ve evde elini yüzünü  yıkar.

Sonra salıncaklara binilerek gençler bir birlerini sallarlar.Burda genç aşıklar birbirlerini salayarak duygularını dışa vururlar.

Ömer Tural.

 

© 2007 Tüm Hakları Saklıdır. Designed By Tayfun TURAL
Site Yazarı ve Yöneticisi Ömer TURAL