Yeniçubuk Resim Albümü
ŞARKIŞLA'DAN GÖRÜNTÜLER
ÇEVRE KÖYLER
KARAGÖL KÖYÜ KOMŞU YERLEŞİM ALANLARI
KARAGÖL KÖYÜ KOMŞU YERLEŞİM ALANLARI
KAYSERİ ADI NEREDEN GELİYOR??
KAYSERİNİN TARİHİ
Gönderen Konu: ÇEVRE KÖYLER  (Okunma Sayısı 123 defa)
Ömer TURAL
Araştırmacı Yazar
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 431



WWW
« : Ağustos 29, 2007, 04:29:57 pm »

ÇEVRE KÖYLER

Resimleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir.
Resimleri Görebilmek İçin Kayıt Ol veya Giriş Yap
Kuş KAYASI'ndan görünüm


Resimleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir.
Resimleri Görebilmek İçin Kayıt Ol veya Giriş Yap
Kızılırmağın Avşar Pınarından görünüm


Resimleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir.
Resimleri Görebilmek İçin Kayıt Ol veya Giriş Yap


Resimleri Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir.
Resimleri Görebilmek İçin Kayıt Ol veya Giriş Yap
Gönderen Konu: KARAGÖL KÖYÜ KOMŞU YERLEŞİM ALANLARI  (Okunma Sayısı 98 defa)
Ömer TURAL
Araştırmacı Yazar
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 431



WWW
« : Mayıs 24, 2007, 08:22:38 am »

KARAGÖL KÖYÜ KOMŞU YERLEŞİM ALANLARI

Kuzey ve dogu kısmında 5 km ilerde Kızıl ırmak.Öteki yüzünde Çepni,inkışla,keklicek,Bulasan,,saraç köyleri bulunmaktadır.Dogu kısmında 4 km ilerde İhsanlı köyü,20 km ilerde Şarkışla kazası.Batı güneyinde 14 km ilerde. Kazamız Gemerek 10 km ilerde Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN kurmuş oldugu şirin kasaba Yeniçubuk.bu kasaba daha önceleri boş alanken ,Şimdiki Bulgaristan,o dönem Romanya'ya baglı olan memleketen Bulgaristan Türkü 140 hane olarak getirilip iskan edilmiştir.Güneyi Eski çubuk,Ekizçe,Kuşkayası,Köseli,Kötü köy.Kuzey dogusunda osman uşağı bulunmaktadır.
  Logged
Gönderen Konu: KAYSERİ ADI NEREDEN GELİYOR??  (Okunma Sayısı 87 defa)
economilker38
Tecrübeli Üye
**
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 7


« : Nisan 23, 2007, 11:03:55 am »

Kayseri Milattan önce kurulmuş bir şehirdir. Bu şehre ilk defa (Kanisti) adı verilmiştir. Asurlular dönemine rastlayan çağlardaki bu ad daha sonra (Mazaka) olarak değişmiştir. Bu adın da, Kapadokya'lıların atası Mechus, ya da (Mosoch) dahi geldiği ifade edilir. Bir başka görüş de, Mazak''ın Grekçe Mazaka'ya dönüşmesinden geldiği şeklindedir. Bu adın, Frig dilindeki Zeus anlamına gelen Mazcus'tan gelebileceği de öne sürülmektedir. En uygun şekli de bu ifade olmalıdır. Çünkü bulunan eski paralar üzerinde bu ifadelere rastlanmaktadır.

Kayseri, bir ara (Eusebeia) adını da almıştır. Bu adla l. Kapadokya Krallığının başkenti olduğu da ayrıca kaynaklarda ifade ediliyor.

Kayseri'nin bu adı alış tarihi M.S. 17. Yıla rastlar. Kapadokya Kralı Roma Imparatoru'nun onuruna şehre (Kaisareia) adını verıniştir. Şehir bu adla ün bulmuş ve gelişmiştir. Ancak, aynı yıllarda, Anadolu'da aynı adla başka şehirler de bulunduğu için, burasını diğerlerinden ayırmak için, (Erciyes'in kenarındaki (Kaisareia)- (Kapadokya'nın başkenti Kaisareia) - (Anadolu''nun öncü şehri Kaisareia) gibi adlar verilmiştir.

Şehrin bugünkü adını alışı 7 Asırda Arap ordularının şehri ele giçirmelerinden sonraya rastlar. O da (Kaisareia) adının (Kayseri) şeklinde okunuşundan ibarettir. Şehir, o tarihten bu yana bu adla anılmaktadır.

Logged
Gönderen Konu: KAYSERİNİN TARİHİ  (Okunma Sayısı 26 defa)
economilker38
Tecrübeli Üye
**
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 7


« : Nisan 23, 2007, 11:02:23 am »

Kayseri


Mazaka, Kaisareia, Kayseri... 6000 yıllık bir şehir... M.Ö. 2000 yıllarında Anadoluya gelen Hititler, Kayseri yakınlarında Kültepeyi (Kaniş) kurmuş. M.Ö. de Mazaka adıyla Bağımsız Kapadokya Krallığının başkenti olan şehirde inanmayacaksınız belki ama 400 bin kişi yaşıyordu. M.S. 1782 de Roma eyaleti olan bölgenin başkenti olan şehrin adı artık Kaisareiadır. Bizans, 691 ve 721 yılları arasında Arap akınlarına uğrayan kent 1071 de Selçukluların egemenliğine geçer. Şehir daha sonra sırasıyla Danişmendliler, Moğollar, Eretna Beyliği ve 1398 yılında da Osmanlıların yönetimine geçer.

Nihayet 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet şehri Karamanoğulları''ndan alarak Osmanlılara bağlamıştır. Osmanlılar zamanında Kayseri, 1511''de Şahkulu ve Celali isyanları, 16. yy. sonrası Karayazıcı isyanı, 1624''te de Abaza Mehmet Paşa isyanı gibi önemli siyasi olaylara sahne olmuştur.

18. yüzyılda ise, devletin sıkıntılarından faydalanarak hanedan ailelerinin ortaya çıkması, eşkiyanın artması şehrin sosyal ve ticart hayatını etkileyen en önemli olaylardır. Bu arada, şehir 1717 ve 1835 yıllarında iki büyük zelzele geçirmiş, harap olmuştur. Kayseri, XIX. yüzyıl sonlarında Ankara vilayetine bağlı Kayseri Sancağı''nın merkezi olmuştur.

Kurtuluş Savaşı sırasında Develi''nin Bakırdağ bucağı bir süre Fransız işgali altında kalmıştır. Yunanlıların Haymana''ya kadar ilerlemesi üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 24 Temmuz 1921''de hükümet merkezinin Kayseri''ye taşınmasına ve Ankara halkının da Kayseri''ye göç etmesine karar vermiştir. Kayseri''deki lise binası TBMM toplantıları için hazır duruma getirilmiştir.

Kayseri bağımsız sancak merkezi iken; 1924 Anayasası ile vilâyet yapılmış, Cumhuriyet''in ilk yıllarında 39.500 nüfuslu, harap, küçülmüş, fakirleşmiş bir şehir halini almıştır. 1927 yılında demiryolu hattının şehre ulaşması ile ulaşımda büyük bir gelişme olmuştur. Kayseri Tayyare Fabrikası ile 1935''te Sümerbank Bez Fabrikası''nın kuruluşu, Kayseri''yi bir sanayi şehri yapmıştır. Daha sonra 1950''li yıllarda şehirde büyük bir imar faaliyeti yapılmış, Türkiye''de ilk defa "Sanayi Sitesi" kurulmuş, birçok özel fabrika ve Kayseri Şeker Fabrikası açılmıştır. Kayseri bugün Orta Anadolu''nun sanayi ve ticaret merkezi olma gururunu taşırken, kültür ve turizm yönünden de büyük atılımlar içindedir.

 

© 2007 Tüm Hakları Saklıdır. Designed By Tayfun TURAL
Site Yazarı ve Yöneticisi Ömer TURAL